Bilgifresh.com © 2021. Tüm hakları saklıdır.

BilgiFresh

BİLGİFRESH.COM
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Temel Fatura İptali

Temel Fatura İptali

Bilgifresh2 Bilgifresh2 - - 5 dk okuma süresi
795 0
Temel Fatura İptali

Temel Fatura İptali – İşletmelerin ve bireylerin günlük iş süreçlerinde fatura düzenleme işlemi sıkça gerçekleşir. Ancak bazen, yanlış veya hatalı bir fatura düzenleme durumuyla karşılaşılabilir. Bu gibi durumlarda, temel senaryoda düzenlenen fatura iptali süreci devreye girer.

https://www.youtube.com/watch?v=DYKI1G2dB7A&pp=ygUUVGVtZWwgRmF0dXJhIMSwcHRhbGk%3D

Özellikle “Temel Fatura” senaryosu ile düzenlenen faturalarda Temel Fatura iptal edilir mi? Sorusu, bir fatura iptali gerçekleştirmek isteyen kişiler tarafından oldukça merak edilmektedir. Fatura iptali, yanlış veya hatalı bir faturanın düzeltilmesi veya geçersiz hale getirilmesi amacıyla gerçekleştirilen bir işlemdir.

Bu işlem, faturalandırma hatalarını düzeltmek, hatalı ürünlerin faturalandırılmasını engellemek veya yanlış fiyatlandırmaları gidermek için kullanılır. Temel Fatura iptali, bir işletmenin veya bireyin, kendi tarafından oluşturulan bir faturayı iptal etmek veya düzeltmek için uyguladığı bir işlemi ifade etmektedir.

Temel Fatura iptali çeşitli yöntemler ile gerçekleştirilebilmekte ve kişiler bu senaryo ile hazırlanmış bir fatura için iptal talebinde bulunarak bu faturanın iptalini sağlayabilmektedir.

Temel Fatura İptali Nereden Yapılır?

Temel Faturalar için mükellefler, fatura iptalini en kolay şekilde E-Fatura Portalı üzerinden gerçekleştirebilmekte ve takip edebilmektedir. Ancak bu yöntemin yanı sıra çeşitli harici itiraz yolları ile de Temel Fatura iptali talebinde bulunabilmek mümkündür.

Kişiler, Temel Fatura iptali için şu yöntemleri tercih edebilmektedir:

  • E-Fatura Portalı Üzerinden
  • Noter Aracılığıyla
  • Taahhütlü Mektupla
  • Telgrafla
  • Güvenli Elektronik İmza Kullanılarak Kayıtlı Elektronik Posta Sistemi İle

Temel Fatura İptali Nasıl Yapılır?

Temel Fatura iptali için en kolay yöntemlerden biri, bu iptal talebini ve sürecini internet üzerinden yönetebileceğiniz E-Fatura Portalı’dır. Kişiler, bu portalı kullanarak Temel Fatura iptali talebi ve takibini gerçekleştirebilmektedir.

E-Fatura İptal Portalı üzerinden bir faturanın iptali için fatura alıcısının değil, faturayı düzenleyen yani satıcının bir iptal talebinde bulunması gerekmekte, bu nedenle de öncelikle müşteri olarak fatura iptali için bir istekte bulunmanız gerekmektedir.

İptal talebini oluştururken, hatanın ne olduğunu açık bir şekilde ifade etmelisiniz. Talebinizi, faturanın düzeltilmesini veya tamamen iptal edilmesini istediğinizi belirterek yazılı veya elektronik bir iletişim kanalıyla ilgili kişiye veya şirkete bu fatura iptal talebinizi iletebilirsiniz.

Temel Fatura İptali
Temel Fatura İptali

İptal talebi için satıcının fatura bilgileri ve fatura numarası ile mali mührünü kullanarak imzalaması gerekmektedir. Satıcı tarafından sistem üzerinden iptal talebinde bulunulmasının ardından ise bu sefer müşterinin aynı sistem üzerinden bu iptali onaylaması gerekmekte, aksi takdirde Temel Fatura iptali gerçekleştirilememektedir.

Müşteriler, bu onayı gerçekleştirdikten sonra E-Fatura uygulaması ile “Ret” değerlendirilecek ve sistem tarafından incelemelerin ardından kabul edilmekte ve Temel Fatura iptali gerçekleşmiş olmaktadır.

İptal talebinizin gönderilmesinin ardından, genellikle bir bildirim veya referans numarası alacaksınız. Bu numara, iptal talebinizin takip edilebilmesi ve sonucunun izlenebilmesi için önemlidir. E-fatura portalında fatura iptal taleplerini görüntüleyebilir ve durumunu takip edebilirsiniz.

Temel senaryoda düzenlenen fatura iptalini e-Fatura portalı üzerinden gerçekleştirmek için öncelikle giriş yapmanız, fatura listesini görüntülemeniz, iptal etmek istediğiniz faturayı seçmeniz, iptal isteğini oluşturmanız, detayları girmeniz, isteği onaylayıp göndermeniz ve iptal talebi sonucunu takip etmeniz gerekmektedir. E-Fatura iptal/itiraz süreci bu adımlar ile kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir.

E-Fatura İptal Süresi

Temel Fatura iptali için bu süreç, yalnızca faturanın kesildiği yer veya fatura kesen kişi tarafından gerçekleştirilebilmektedir. Bu süreçte en çok merak edilen konu ise E-Fatura iptal süresi ne kadar? Sorusudur.

Temel Fatura iptal süresi 8 gündür. Yani fatura için kişilerin en geç 8 iş günü içerisinde iptal talebinde bulunup bu süreci yürütmesi gerekmektedir. Bu süre zarfında temel faturanın iptal edilememesi halinde bu sürenin ardından herhangi bir fatura iptali gerçekleştirilememektedir.

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir