Bilgifresh.com © 2021. Tüm hakları saklıdır.

BilgiFresh

BİLGİFRESH.COM
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. 5 Adımda profesyonel özgeçmiş nasıl oluşturulur?

5 Adımda profesyonel özgeçmiş nasıl oluşturulur?

Bilgifresh Bilgifresh - - 7 dk okuma süresi
970 0
profesyonel özgeçmiş

Profesyonel bir ilk izlenim sağlamak için profesyonel özgeçmişe sahip olmalı, net ve özlü bir format içerisinde olmalıdır. Bir özgeçmişin temel bölümleri iş geçmişiniz, eğitiminiz, becerileriniz ve objektif beyanınızdır. Bu makale, çarpıcı bir özgeçmiş yazmanıza destek olacak birtakım ipuçları verecektir.

İş geçmişi

Profesyonel bir özgeçmiş yazmak mevzubahis olduğunda en mühim bölümlerden biri iş geçmişi bölümüdür. Başarılarınızı vurgulamak için bu kısmı iyi mi biçimlendireceğinize dair birtakım ipuçları. Ne ekleyeceğinizden emin değilseniz, bu kısmı iyi mi yapılandıracağınıza dair bir düşünce edinmek için özgeçmiş örneklerine bakmayı düşünün. Ayrıca kısmı kısa ve tatlı tutmak isteyeceksiniz. Ne de olsa hiç bir işveren uzun bir özgeçmiş okumak istemeyecektir!

profesyonel özgeçmiş nasıl oluşturulur?
profesyonel özgeçmiş nasıl oluşturulur?

İş geçmişiniz en alakalı tecrübesi vurgulamalıdır. Bu, sert ve yumuşak becerilerinizi içerir. İlk adım, geçmiş işverenlerinizi her rolün kenti ve eyaleti ile başlangıç ​​ve bitiş tarihleri ​​de dahil olmak suretiyle ters kronolojik sırayla listelemektir. Ardından, bu rollerdeyken kazandığınız sorumlulukları ve yöntem becerileri listeleyin. Eğitiminiz de vurgulanmalıdır.

Önceki pozisyonlarınızı listeledikten sonrasında iş geçmişinizi düzenleyin. Bunları, son olarak yapmış olduğunuz işler en üstte olacak şekilde, ters kronolojik sırayla listeleyin, sonrasında önceki işlerinizi takip edin. Her bir işle alakalı bütün detayları ekleyin, fakat bilgilerin doğru olmasından emin olun. İşe alım yöneticileri özgeçmişinizdeki bütün detayları doğrulamak isteyecektir. Her iş için üç ila beş madde işareti listeleyin.

profesyonel özgeçmiş
profesyonel özgeçmiş

Fotoğraf

Özgeçmiş hazırlanırken maksimum dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan konulardan bir tanesi de resim kısmıdır. Zira insan kaynakları tarafınca CV dosyası ele alındığında resim olarak ilk göze çarpan kişinin fotoğrafıdır. Her ne kadar imaj bir ölçüt olarak ele alınmayacak olsa da fotoğrafın şekli ehemmiyet arz eder.

Özgeçmişlerde eklenen profil fotoğrafının mutlaka vesikalık olarak çekilmiş bir resim olduğuna dikkat edilmelidir. Amatör olarak çekilmiş, rastgele bir fotoğraftan kırpılmış ya da arkada değişik cisimlerin görüldüğü fotoğrafları tercih etmemeniz oldukça önemlidir.

Eğitim bölümü

Profesyonel özgeçmişinizin eğitim bölümünü yazarken göz önünde bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç mühim nokta vardır. Her şeyden önce, işverenler sıklıkla diplomanızı aldığınız okulla ilgilenir. Birden fazla dereceniz varsa, ilkin en yenisini listelemek en iyisidir. Ayrıca, bütün üniversite başarılarını listelediğinizden emin olun.

Profesyonel bir özgeçmişin Eğitim kısmı iş deneyiminden sonrasında listelenirken, öteki bilgilerden ilkin eklenmesi öneri edilir. Ancak, üniversiteden yeni mezun olduysanız, ilkin eğitim geçmişinizi, sonrasında iş deneyiminizi eklemeyi seçebilirsiniz. Eğitim geçmişinize bağlı olarak, rastgele bir sertifika ya da başarıyı da dahil etmek isteyebilirsiniz.

Özgeçmişiniz, ustalaşmış başarılarınızı ayrıntılı bir halde listelemenizi isteyen bölümlerden oluşmalıdır. Ayrıca önceki işverenleri ters kronolojik sırayla listeleyebilirsiniz. Ayrıca şehirlerini ve eyaletlerini, çalıştığınız tarihleri ​​ve görevlerinizin neler bulunduğunu da listelemelisiniz. Daha ilkin ödül aldıysanız, onlardan da bahsedin.

İlginizi Çekebilir >>> CV Ne Demek

Beceriler bölümü

Becerileriniz özgeçmişinizin mühim bir parçasıdır. İşe alım müdürü, iş görevlerinin bir listesini istemez, yaptıklarınızın somut örneklerini ister. Teknik bir alanda çalışmış olsanız da olmasanız da becerileriniz potansiyel bir işveren için yararlı olacaktır. Sosyal becerilerinizi de ilave edin ve kullandığınız sektörle alakalı uygulamaları ya da uygulamaları listelemeyi unutmayın.

Özgeçmişinizin beceriler kısmı kısa ve okunması basit olmalıdır. Becerilerinizi üç sütunda listeleyin ve anahtar kelimeler kullanın. Becerilerinizi, başvurduğunuz pozisyona göre sıralayın. Beceriyi iyi mi öğrendiğinize dair kısa bir izahat ekleyin. Aldığınız ödülleri ya da gönüllü çalışmaları da listeleyebilirsiniz.

Profesyonel bir özgeçmişin beceriler bölümü, inisiyatifinizi ve eleştirel düşünme becerilerinizi sergilemek için mükemmel bir yerdir. İşverenler, taahhütlerini gerçekleştiren ve baskı altında çalışabilecek birini işe almak isterler. Teknik bir pozisyon için başvuruyorsanız, inisiyatifinizi ve görevlere öncelik verme kabiliyetinizi göstermeniz gerekir.

profesyonel özgeçmiş
profesyonel özgeçmiş

Hedefi devam ettir

Özgeçmiş hedefi, sizi işe alma yöneticisiyle tanıştırdığı için özgeçmişinizin mühim bir parçasıdır. Hedefiniz aleni ve ikna ediciyse, işverenin dikkatini çekecektir. Bu, bilhassa bir pozisyon için yüksek düzeyde rekabet var ise geçerlidir. İşe alım yöneticilerinin, oldukça uzun olanlardan ziyade kısa bir amaca haiz bir özgeçmiş alma olasılığı daha yüksektir.

Bir hedef, ne tür bir iş hedeflediğinizi de belirtmelidir. İş unvanlarının sektöre ve koşullara bağlı olarak değişebileceğini unutmayın. Örneğin, bir perakende mağazasında iş arıyorsanız, özgeçmiş hedefinize “perakende satış görevlisi” ekleyebilirsiniz. Ardından, muayyen becerilerinizi ve başarılarınızı bir madde işareti sıralamasında listeleyin. Özgeçmiş hedefinizde oldukça fazla kelime kullanmaktan kaçının, zira bunlar okuyucunun özgeçmişin geri kalanını okumasını engelleyebilir.

 

İlginizi Çekebilir
Mülakat Nedir?

 

 

İyi yazılmış bir özgeçmiş hedefi, firmanın misyon beyanına bağlanmalı ve aktarılabilir becerileri vurgulamalıdır. Kapsamlı bir eğitim geçmişiniz varsa, alakalı sertifikalarınızı da vurgulayabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir