Umreye Gittikten Sonra Neler Yapılmaz – Umreye Gittikten Sonra Neler Yapılmaz – Umreye ilk kez giden kişilerin aklında birçok soru yer almaktadır. Sadece gidildiği zaman neler yapılacağı değil, döndükten sonra nelerin yapılmayacağı da bu kapsamda yer alan önemli sorular arasındadır. Umreye gittikten sonra neler yapılmaz çerçevesinde bilinmesi ve dikkat edilmesi önerilen pek çok önemli detay yer almaktadır. Kişiler giderken çıktığı temiz kalbi döndüğünde de göstermeli, etrafında her zaman örnek davranışlar sergilemelidir.
Sadece hacca gidenlerin değil, umreye giden kişilerin de özellikle çevresi tarafından hem sevgi hem de saygı ile karşılandığı unutulmamalıdır. Bu bakımdan kişiler davranışlarına her zaman büyük bir özen göstermelidir.
Umreye Gittikten Sonra Neler Yapılmaz
Bilindiği gibi hacca giden ve geri dönen kişilere hacı denmektedir. Her ne kadar pek çok kişi tarafından bilinmese de, umreye giden ve dönen kişilere de mutemir adı verilmektedir. Mutemirler döndüğü zaman bazı konulara büyük bir dikkat etmelidir.
Umreye gidildiği vakit, kişilerin ne zaman, hangi tarihte geri döneceği ailesi tarafından bilinmeyebilir. Bu nedenle önceden dönüş tarihini haber vermek tavsiye edilir. Böylece gerekli olan hazırlıklar ev içerisinde yapılabilir. Hac ibadetini yapıp geri dönenlerin karşılandığı gibi umre yapıp dönenlerin de aynı şekilde karşılandığı unutulmamalıdır.
Ek olarak kişiler evlerine geri döndükleri zaman 2 rekat şükür namazı da kılmalıdır. Yine etrafına olan ve maddi durumu iyi olmayan bireylere yardım etmek de önerilmektedir. Çocuklar da unutulmamalı, onları sevindirmeye özen verilmelidir.
Son olarak umreye gittikten sonra nelere dikkat edilmeli diyorsanız, hal ve hareketlerin de son derece önemli olduğu unutulmamalıdır. Kötü söz ve davranışlarda hiçbir zaman bulunmamalıdır. Umreye gitme olanağı bulan kişilerin etrafında sevgi ve saygı gördüğü unutulmamalıdır.
Umreden Önce Bilinmesi Gereken Konular
Umreye’ye gitme planlarınız varsa umreden önce bilinmesi gerekenler de dikkat edilmesi gereken, önemli bir konu oluşturmaktadır. Genel anlamda şu gibi tavsiyeler verilmektedir:
- Beş vakit namaz mümkün olduğu kadar Harem’de kılınmalı, bol bol Kabe-i Şerife bakmalıdır.
- Diğer kişilerin ne yediği, giydiği, nasıl ibadet ettiği gibi konulara bakmamalıdır.
- Kimse küçük görülmemelidir.
- Otel vakit geçirmek için değil gerekli ihtiyaçları gidermek için kullanılmalıdır. Vakit ibadet dışı işler ile zayi edilmemelidir
- Mümkün olduğu kadar az konuşmalı, o beldelerin mukaddesatını ve neden orada olduğunu idrak etmeye çalışması
- Yapılan her işte Allahü Teala’nın rızası gösterilmelidir.
- Allahü Teala’nın razı olmayacağı her işten sakınmalıdır.
Ek olarak umrede nelerin yapıldığı da bilinmelidir. Daha önceden umreye giden tanıdıklarınız bulunuyorsa onlarla konuşmak bu kapsamda önerilir. Böylece yanına neleri aldığını, orada nelere gereksinim duyduğunu öğrenebilirsiniz. Buna göre hareket ederek siz de lazım olanları daha eksiksiz ve iyi şekilde hazırlayabilirsiniz. Yapılması gerekenleri de öğrenerek gitmeden tam anlamda hazırlıkları bitirebilirsiniz.