Bilgifresh.com © 2021. Tüm hakları saklıdır.

BilgiFresh

BİLGİFRESH.COM
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. 1 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalı?

1 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalı?

Bilgifresh2 Bilgifresh2 - - 6 dk okuma süresi
785 1
1 Aylık Bebek Gelişimi

Uzun süren bir gebeliğin sonucunda dünyaya gelen bebeğin gelişimi, hızlı bir şekilde devam etmektedir. 1 Aylık bebek gelişimi nasıl olur diye merak ediyorsanız. Sizi yazımızın devamını okuma davet ediyoruz.

Bebeğiniz artık dünyaya geldi ve hareketlerini yüzünü sadece ultrason cihazlarında görmüyor, ona dokunabiliyor, koklayabiliyorsunuz. İlk defa Anne ve Baba oluyorsanız tecrübe sahibi ebeveynlere göre biraz daha fazla heyecanlı olmanız çok doğal bir durum.

Bebeğiniz doğduğunda yüzünde kırmızılıklar sivilceye benzer kabarcıklar ve dokusu sizi ürkütmüşte olabilir. Unutmayın 9 Ay boyunca bebeğiniz fetüs içerisinde amniyon sıvı dediğimiz küçük bir havuzda idi dış dünyaya ayak uydurması kendini toplaması sandığınızdan çok daha kısa bir zaman alacak.

1 Aylık Bebek Gelişimi 

Bebekler sizlerin de bildiği gibi hızlı bir gelişim göstermektedir. Değişimin yaşandığı zamanların başı olan ilk aylarda bebeğiniz yavaş yavaş yakındaki nesneleri algılamaya ve görmeye başlayacaktır. Bebeklerin duyma yetileri bu dönemde çok hassas olmaktadır. görme yetisi henüz gelişmemiş olan bebeğin gözleri, ışığı ve hareketli objeleri görebilse de görüş mesafesi oldukça sınırlıdır. 15 ila 30 cm. olan görüş mesafesi nedeniyle çoğunlukla boş gözlerle bakar. Doğumdan hemen sonra bebeğiniz sadece siyah, beyaz ve gri tonlarında görür. Bebeğinizin duyma yetisi gelişmiş olsa da sesin ne taraftan geldiğini anlayamazlar. Ama anne karnında kendisi ile sürekli konuşan iletişime geçen sesler tanıdık geldiğinden bebeğin tepkisi diğer seslere göre daha farklı tanıyıcı olmaktadır.

Bebek, anne karnında öğrendiği yakalama ve kavrama refleksini de aktif olarak kullanır. Bebeğin eline parmak yaklaştırıldığında, onu çok sıkı bir şekilde tuttuğu görülebilir. 1 aylık bebek gelişimi süresince, bebek kesintili bir şekilde yaklaşık 17 ila 20 saat kadar uyumaları normaldir.

1 Aylık Bebek Gelişimi ve Tablosu
1 Aylık Bebek Gelişimi ve Tablosu

1 Aylık Bebek Gelişimi Tablosu

Bebek gelişim tablosu, bebeklerin dünyaya geldikten sonra gelişiminin değerlendirilmesi ve genel sağlık durumunun kontrol edilmesi için kullanılan bir tablodur. Bu tablo sayesinde doktorunuz, bebeğin aynı ay ve cinsiyetteki diğer bebeklere göre baş çevresini, ağırlığını, boyunu ve boyuna göre ağrılık durumunu kontrol eder. 1 aylık bebek gelişimi tablosu, kız ve erkek cinsiyetleri açısından ayrı olarak hazırlanır. Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması beklenir. Bazı gelişim tablolarında bebeğin yapabileceği, yapması beklenen ve yapamayacakları gibi kriterler de bulunur. Buna göre 1 aylık bebeğin gelişim değerleri şu şekilde sıralanabilir:

Yababilecekleri: Yüzükoyun yatırıldığında başını kaldırır, kişinin yüzüne bakar, seslere tepki verir, siyah, Gri ve beyaz renkleri görür.

Yapması Beklenenler: Bebeğin, objeleri gözle takip etmesi ve eğlendiğini belli etmesi, 1 aylık bebeklerin yaklaşık olarak yarısının yapabildiği eylemlerdir.

Yapamayacakları: Bu kısımda yer alan eylemleri, bebeklerin çok az bir kısmı yapabilir. Bu eylemler, gülümseme, kahkaha atma ve yüzükoyun yatar pozisyondayken başın 45 derece açıyla kaldırılarak kısa bir süre tutulabilmesidir.

Memorial

1 Aylık Bebek Gelişimi
1 Aylık Bebek Gelişimi

1 Aylık Bebeğin Sağlık Kontrolü Ne Zaman Yapılır?

Aslında bebekler hastanede doğar doğmaz kontrolden geçmeye başlarlar peki ya doğum bitti ve evinize geçtiniz bebeğinizin kontrollerinin ne zaman yapıldığını merak ediyorsanız. Bebeğinizin 1. Ay kontrolleri Ayını geçirmeden yapılmalı aile hekiminizle düzenli olarak iletişim halinde olmanız çok önemlidir. İnsan oğlu unutkan varlıklardır. Bu durumun bebeğinizi ihmal etmeye sebebiyet vermesini istemezsiniz bu yüzden Aile Hekimleriniz size atacağınız adımları söyleyecek aşılarınızı zamanlayacaktır.

Eğer sizin de 1 aylık bebeğinizle ilgili hekime danışmak istediğiniz sorularınız varsa, en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu günler dileriz. BilgiFresh Ailesi

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILARIMIZ

Rotavirüs Tanımı Nedir? 2023

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

İlgili Yazılar

1 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir