Patates, dünyanın en çok sevilen sebzelerindendir. Patates yumrularının hücrelerinde nişasta depolayan organel lökoplast olarak adlandırılır. Patatesin besin değeri ve lezzeti, içinde depoladığı nişasta sayesindedir.
Lökoplastlar, bitkilerin ışık görmeyen kök, yumru gibi yerlerinde bulunan plastidlerdir. Plastidler, bitki hücrelerinin sitoplazmasında bulunan çift zarlı organellerdir. Kloroplastlar ve kromoplastlar da plastidlerin çeşitlerindendir.
Patates Neden Nişasta Depolar
Nişasta depolama işlemi, bitkilerin enerji ihtiyacını karşılamak için çok önemlidir. Bitkiler, fotosentez yapabildikleri sürece glikoz üretirler. Ancak ışık yoksa veya azsa, fotosentez yavaşlar veya durur. Bu durumda bitkiler, nişasta gibi depo maddelerini glikoza dönüştürerek enerji elde ederler.
Patates yumruları, bitkinin yer altında büyüyen gövdeleridir. Patates yumruları, bitkiye su ve besin depolama işlevi görür. Patates yumrularının hücreleri lökoplastlar (nişasta taneleri) içerir.
Patatesin Faydaları Nelerdir?
Sofralarımızın vazgeçilmezi patatesi Neredeyse tüm yemeklerde kullanıyoruz. Peki ya Patatesin Fayları Nelerdir bunun hakkında birçok kişinin bilgisi sınırlıdır.
Patatesin içinde potasyum, C vitamini, B6 vitamini, fosfor, manganez, selenyum gibi pek çok vitamin ve mineral bulunur. Patates saçları besler ve parlaklık verir bunun yanı sıra cilt deki morlukları ve lekeleri geçirmeyi sağlar. Kan Basıncını düşürür kalp sağlığımıza yardımcı olur.
Tabi ki faydaları için çok fazla tüketmek de yanlıştır. Her şeyin fazlası gibi patatesinde zarardır. Kızartacaksanız çok fazla yağ ile kızartmadan. Aylık olarak tüketeceğiniz miktarı belirleyerek tüketmekte fayda var.
[…] Patates yumrularının hücrelerinde nişasta depolayan organel Nedir? […]