Edebiyat da Kirpi lakaplı Yazar Refik Halid Karay’dır. Refik Halid Türk edebiyatının ileri gelen yazarlarından olup Türk edebiyatına birçok eser kazandırmıştır.
Refik Halid Karay Kimdir?
Türk edebiyatının majörlerinden olan Refik Halid 1888 Tarihinde İstanbul da doğmuş eğitimlerini Galatasaray Lisesi ve Hukuk Fakültesinde tamamlamıştır. 18 Temmuz 1965 Yılında İstanbul da ölmüştür. Hayatının başlarında memurluk yapan Refik Halid Karay II. Meşrutiyetin ilanından sonra gazetecilik yapmaya başlamış ve gazetecilik yaptığı yıllarda birçok sürgün yemiştir.
Sanatçımızın Realist hikaye tarzı ile öne çıktığını belirtmek gerek, Memleket Hikayeleri isimli kitabın da sürgün edildiği yıllarına dem vuran Refik Halid kitabın anlatımında realist dilini hiç esirgememiştir.
Osmanlı’nın yıkılması ardına kurulan Cumhuriyet rejimi yönetimi ile de fikirleri ters düşmüş sonrasında da sürgün edilmiştir.
Sürgünlerin sonrasında daha çok roman yazmak için uğraş vermiştir.
Kirpi lakaplı Yazar Refik Halid Karay’ın Eserleri
Roman: Yezid’in Kızı, Sürgün, Nilgün, Çete, Anahtar, Bugünün Saraylısı, İstanbul’un İç Yüzü, Sonuncu Kadeh, Yer Altında Dünya Var, Dişi Örümcek, İki Bin Yılın Sevgilisi, İki Cisimli Kadın, Karlı Dağdaki Ateş, Kadınlar Tekkesi
Öykü: Gurbet Hikâyeleri, Memleket Hikâyeleri
Oyun: Deli
Hiciv: Kirpinin Dedikleri, Guguklu Saat, Sakın İnanma-Kanma-Aldanma
Anı-Deneme-Fıkra: Bir Avuç Saçma, Agop Paşa’nın Hatıratı, Tanıdıklarım, Ay Peşinde
Kirpi lakaplı Yazar Refik Halid Karay’ın Edebi Kişiliği
Gözleme dayanan eserlerinde tasvirler, portreler ve benzetmeler kullanarak güçlü tekniği, sade ve akıcı dili ile 20. yüzyıl romancıları arasında seçkin bir yere sahip olmuştur.
Finansal Okuryazarlık Nedir <<< İlginizi çekebilir
Kaynak >>> Wikipedia