Bilgifresh.com © 2021. Tüm hakları saklıdır.

BilgiFresh

BİLGİFRESH.COM
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bilim
  4. »
  5. Aktin Nedir? Aktinin Görevleri Nelerdir?

Aktin Nedir? Aktinin Görevleri Nelerdir?

Bilgifresh Bilgifresh - - 4 dk okuma süresi
846 1
aktin nedir

Aktin Nedir Görevleri nelerdir? Hücrelerde bulunan aktinin vücudumuza olan etkileri nelerdir?

Aktin Nedir? Aktinin Görevleri Nelerdir?

Aktin, hücrelerde bulunan ve çeşitli işlevleri olan bir protein türüdür. Kaslarda kasılmayı sağlayan protein yapıdaki ince iplikler olarak da bilinir. Hücre iskeletinin önemli bir bileşenidir ve hücreye şekil, destek, hareket ve iletişim gibi özellikler kazandırır.

Aktin Nedir ve Tarihçesi Nereye Dayanır?

Aktinin adı, Yunanca “ışın” anlamına gelen “aktis” kelimesinden gelir. Tarihçesi, 20. yüzyılın ortalarında başlar. 1942 yılında Albert Szent-Györgyi ve arkadaşları, kas dokusundan bir protein fraksiyonu elde ettiler ve bunu aktomiyozin olarak adlandırdılar. Bu fraksiyonun kasılma özelliği vardı ve ATP ile reaksiyona giriyordu. 1954 yılında Hugh Huxley ve Jean Hanson, elektron mikroskobu ile kas fibrillerinin ince yapısını gösterdiler. Kas fibrilleri, iki tip filamentten oluşuyordu: kalın olanlar miyozin, ince olanlar ise aktin içeriyordu. Bu filamanterler arasındaki kayma mekanizması, kasılmanın temelini oluşturuyordu. 1963 yılında Jean-Paul Revel ve Mark Kirschner, aktin filamanterinin iki ucunda bulunan ve bunları birbirine bağlayan bir protein tanımladılar. Bu proteine aktinin adını verdiler. Aktininin rolü, aktin filamanterinin uzunluğunu ve organizasyonunu düzenlemekti.

aktin
Çene kası geliştirme<<<İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Aktin Nasıl Oluşur?

Aktin, hücrelerde bulunan küçük küresel (G-aktin) protein birimlerinden oluşan iki polipeptit dizisinin sarmal yaparak oluşturdukları ipliksi protein (F-aktin) olarak tanımlanır. G-aktin molekülleri ATP veya ADP’ye bağlanabilir ve F-aktin oluşumunu etkileyebilir. ATP-aktin kompleksleri aktin filamenti oluşumunda daha hızlı polimerize olurken daha yavaş depolimerize olurlar. ADP-aktin kompleksleri için durum tam tersidir.

Aktinin Görevleri Nelerdir?

– Hücre/Çekirdek şeklinin ve yerleşiminin belirlenmesi ve korunması ve hücreye destek olmak
– Hücrenin koordinasyonunu sağlamak
– Mesaj iletmek
– Diğer hücreler ile bağlantıyı gerçekleştirmek
– Hareketi organellerin hücre içinde yer değiştirmesini sağlamak
– Hücrenin hareket ve hücrenin bir bölümünün hareketini yönlendirmek ve koordine etmek
– Mitoz sırasındaki hücrelerin ikiye ayrılmasında görev almak
– İskelet kasında kasılma gevşeme mekanizmasını sağlamak
– Mekanik destek ve gerginlik sağlamak

Aktininin Çalışma Prensibi

– Eritrositlerde aktin, spektrin adlı bir protein ile birleşerek hücre zarına bikonkav şeklini verir.
– Hayvan hücreleri hareket ederken veya şekil değiştirirken aktin içeren hücre yüzey uzantıları olan psödopod, lamellipod ve mikrospike gibi yapılar oluşturur.
– Kas hücrelerinde aktin, miyozin adlı başka bir protein ile etkileşerek kasılma eylemini gerçekleştirir.

Aktinin Önemi Nedir?

Aktin, miyozin adı verilen başka bir protein ile etkileşime girerek kas liflerinin kısalmasını ve uzamasını sağlar. Bu sayede hareket edebiliriz. Ayrıca hücre iskeletinin yapısına da katkıda bulunur ve hücre şeklini, bölünmesini ve hareketini etkiler. , Hayvanlardan bitkilere kadar çok çeşitli canlılarda bulunur ve evrimsel olarak çok eski bir proteindir. Yaşamın temel özelliklerinden biri olan hareketin gerçekleşmesi için gerekli olan bir moleküldür.

İlgili Yazılar

1 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir