Bilgifresh.com © 2021. Tüm hakları saklıdır.

BilgiFresh

BİLGİFRESH.COM
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Eğitim
  4. »
  5. Yer Kabuğunun Mantoya Doğru Alçalmasına Neden Olan Etkenler 2023

Yer Kabuğunun Mantoya Doğru Alçalmasına Neden Olan Etkenler 2023

Bilgifresh Bilgifresh - - 5 dk okuma süresi
1068 0
yer kabuğunun mantoya doğru alçalmasına neden olan etkenler

Yer Kabuğunun Mantoya Doğru Alçalmasına Neden Olan Etkenler 2023

Dünyada yer kabuğu sürekli olarak hareket etmekte ve değişimlere uğramaktadır.  Yer kabuğunun mantoya doğru alçalmasına neden olan etkenler, İç ve Dış Etkenler olarak 2’ye ayrılır. 1. Olarak iç etkenler. Volkanizma, Buzullaşma, Tortulaşmadır. 2. Etken olarak Dış etkenler ise sıcaklık, basınç, rüzgar ve suyun taşımasıdır.

Yer kabuğu, taş küre veya litosfer, Yerkürenin en dış kısmında bulunan yapıdır. Bu yapının içeriği granit kayalar ve bazalt yapıdan oluşur. Manto dünyanın çekirdeği ile yer kabuğunun arasında bulunan oldukça kalın sert ve sıcak kayaların bulunduğu bölümdür.

Yer kabuğu manto’da bulunan hareketli ve yumuşak alanların etkisi ile hareket etmektedir. Denizlerde bulunan yumuşak manto nedeni ile yer kabuğu mantoya doğru hareket etmektedir. Yer kabuğunun özellikleri arasında şunlarda bulunur.

  • Dünyanın en dış katmanıdır.
  • Yer kabuğunun kalınlığı 5 km ile 80 km arasında yer yer değişmektedir.
  • Ortalama kalınlığı 33 km civarındadır.
  • Levha Hareketlerinin yaşandığı katmandır.
  • Dünyanın katmaları arasında yoğunluğu en az olan katmandır.
  • Taş küre olarak ta bilinir.

Dünyanın Katmaları Nelerdir?

Dünya 5 katmandan oluşur. Peki dünyanın katmanları nelerdir? En dış katman Hava küredir, atmosfer olarak bilinir. Bir sonraki katman ise Su küre diğer bir isimi ise ‘’hidrosferdir’’. Taş küre (litosfer) yani yer kürenin bulunduğu katmandır, Ateş küre (Pirosfer) ve Ağır küre (barisfer) den oluşur.

Yer Kabuğunun Görevleri

Yer kabuğu yaşamın var olabilmesi için olmazsa olmazımızdır. Yer kabuğunun görevleri sadece yazdıklarımızla sınırlı değildir. İnsanların ve canlıların yaşayacağı ekosistemlerin oluşmasına katkıda bulunur. İçerisinde Kıtalar, dağlar, vadiler, nehirler, göller ve diğer yüzey şekilleri ile yaşamımıza doğrudan etkilidir.

Yer kabuğu, gezegenin jeolojik geçmişinin kaydedildiği bir arşiv görevini de üstlenmiştir. Yer kabuğu çeşitli jeolojik süreçlerle oluşan tortul kayalar, volkanik lavlar ve metamorfik kayaçlar gibi jeolojik kayaları barındırır. Bu kayalar, Dünya’nın tarihini ve evrimini anlamak için bilim insanlarına önemli ipuçları sağlar.

yer kabuğunun mantoya doğru alçalmasına neden olan etkenler
yer kabuğunun mantoya doğru alçalmasına neden olan etkenler

Manto Nedir?

Manto nedir? Sorusunu açıklayıcı cevapları sizlerle Manto Çekirdek ve yer kabuğun arasında bulunur. Manto 3 Katmandan oluşur. Bu katmanlar üst kesim dediğimiz yüzdeye yakın olan kısım, geçiş kısmı ve alt kısımdır. Mantonun yapısı çekirdeğe yakın olan alt kısım sıcaklık sebebi ile sıvı durumdadır. Geçiş ve üst kısmı ise plastiğin erimeden önceki haline benzetebiliriz. Mantonun bilinen diğer tabiri ise ateş küredir.

yer kabuğunun mantoya doğru alçalmasına neden olan etkenler

Mantonun Görevleri

Mantonun görevleri içerisinde yer kabuğunu yıllar içerisinde şekillendiren Levha tektoniği olarak bilinen durum vardır. Levha tektoniğinin ana unsurlarından olan manto bu özellikleri ile depremler, volkanik patlamalar ve dağ oluşumlarında yer alır.

Mantonun görevleri sadece bununla da sınırlı değildir. Bilinen başka bir özelliği ise Dünya’nın manyetik alanının oluşumundaki etkisi söz konusudur. Mantonun alt kısmındaki barisfer çekirdek, erimiş demir ve nikel karışımından oluşur ve dönerek elektrik akımları üretir. Bu elektrik akımları, manyetik alanın oluşmasını sağlar. Manto ve çekirdek arasındaki etkileşim, Dünya’nın manyetik alanını koruyarak güneş rüzgârlarından gelen zararlı parçacıkların atmosfere nüfuz etmesini engeller.

İlginizi çekebilir>>>CV Maker Üyelik İptali 2023

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir