Türkiye’nin muhtelif bölgelerinde çoğu mesken projesini hayata geçiren Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı, bilhassa toplumsal mesken üretimi için kurulmuş bir amme kuruluşudur. Deprem, sel, yangın gibi tabii afetlerin olduğu bölgelerde gereksinim sahipleri için ivedilikle yeni konutlar inşa eden kurum ilaveten gereksinim türüne göre çoğu proje geliştiriyor. Dar gelirli, orta ve üst gelir grubuna ait İstanbul başta olmak suretiyle aşağı yukarı bütün illerde projeler üreten TOKİ, değişik proje tiplerinde de öğrenci mukamele veriyor.
Bu yazıda TOKİ’den ev sahibi olmak isteyenler için bizzat başvurduğumuz ve kurada hak kazandığımız ev alma süreci ile alakalı maksimum merak edilenler ve karşılaşılan durumlarla alakalı bilgilendirmelerde bulunacağız. Öncelikle belirtmek gerek görülürse bizim başvurduğumuz proje 2019 yılı Mart – Nisan aylarında duyurusu ve başvurusu meydana getirilen “50 bin toplumsal konut” projesidir.
İçindekiler
TOKİ projeleri iyi mi takip edilir?
TOKİ’den ev sahibi olmak için ilk yapmanız gereksinim duyulan alım yapmak istediğiniz bölgede kurumun projelerini takip etmektir. Bunun için de toki.gov.tr adresindeki illere göre projeler sayfasından görmek mümkün. Açılacak olan sayfadan filtreleme yaparak bölge ve proje tipi seçebilirsiniz. Ayrıca projeler bu sayfalara eklenmeden ilkin duyurusu da yapılabiliyor. Bu yüzden TOKİ resmi internet sitesi altındaki duyurular sayfasını çoğunlukla takip etmenizi, ilaveten TOKİ’nin toplumsal medya hesaplarını takip etmenizi öneririz. Zira bir proje hayata geçirilmeden ilkin toplumsal medya üstünden bununla alakalı paylaşımlar yapılıyor.
TOKİ proje tipleri nelerdir?
Kurumun hayata geçirdiği çoğu değişik türde proje bulunmaktadır. Başlıca projeler şu şekildedir;
- Afet Konutu
- Alt Gelir Grubu
- Altyapı ve/veya Sosyal Donatı
- Kamu Hizmet Binası
- Gelir Paylaşımlı Proje
- Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi
- Konut + Sosyal Donatı
- Millet Bahçesi
Satış tipleri ise şu şekildedir;
- Açık satış
- Açık artırma
- Kuralı satış
- Talep toplama
TOKİ mesken başvurusu iyi mi yapılır?
TOKİ üstünden mesken sahibi olmanın ilk adımı makul proje olması halinde müracaat yapılmasıdır. Kurum, belli vakit değişik projelerin duyurusunu yapıyor. Örneğin; 2019 senesinde yatay mimari ile yapılacak Türkiye genelinde 50 bin toplumsal konut projesi duyuruldu, başvuruları alındı. Bu proje kapsamında yalnızca İstanbul Başakşehir Kayabaşı bölgesinde 2 binin üstünde 3+1, gene 2 binin üstünde 2+1 daire yapılacağı bilgisi verildi. Ayrıca Tuzla ve Silivri’de de mesken başvuruları alındı. Bir sene sonra yani 2020 senesinde ise gene yatay mimari 100 bin toplumsal konut yapılacağı duyurusu yapılmış oldu bu doğrultuda gene başvurular alındı.
TOKİ müracaat şartları
Kurum üstünden satışa sunulan konutlar için meydana getirilen müracaat şartları genelde projeye göre farklılık gösterse de temel birkaç değişmez koşul bulunuyor. Bunların başlangıcında müracaat meydana getirilen müddette minimum 1-2 sene ikamet edilmesi gibi şartlar bulunuyor. Ayrıca bu kurumdan ev almak için müracaat yaparken kendi adınıza ya da hanedeki kişilerden rastgele biri üstüne kayıtlı ev bulunmaması gerekiyor. Yani bir evi olan şahıs ikinci bir ev için müracaat yapılmıyor.
Bu şartlar müracaat sürecinde incelenmiyor, yalnızca başvurular alınıyor fakat kontrat imzalama ve teslimat zamanında ayrıntılı bir araştırma yapılıyor.
Gelir sınırı
Bunun yanı sıra dar gelir grubu ve orta ve üst gelir grubu şeklinde değişik gelir grubuna göre konutlar oluşturuluyor. Eğer dar gelir grubu yani 1+1 ya da 2+1 mesken için müracaat yaptıysanız, bu konutlar da dar gelir grubuna yönelik yapıldığı için bir gelir sınırı bulunuyor. Örneğin 2019 senesinde duyurulan 50 bin toplumsal mesken projesinde 2+1 konutlara başvurabilmek için hanehalkı hasılatının maksimum net 4500 TL olması gerekiyordu. (Bu sayı İstanbul için 4.800 TL olarak belirlenmiştir.)
Gelir sınırı ne vakit beyan ediliyor?
Başvuru şartlarında belirtilen gelir sınırını belgelemeniz istenmektedir. Bu prosedür de ilk müracaat sırasında değil, kontrat imzalama zamanında yapılmaktadır. Yani mesken hakkı kazandıktan sonra, kontrat imzalama gününüz geldiği vakit maaş bordrosu ve SGK hizmet dökümü isteniyor.
Burada maksimum dört gözle beklenen konulardan bir tanesi de gelirin hangi dönemine bakılacağıdır. Eğer 2019 Mart ayında müracaat yaptınız fakat kontrat 2021 Ekim ayında yapılacak. Bu durumda siz Ekim 2021 dönemindeki gelirinizi değil, başvurduğunuz dönemdeki yani Mart 2019 dönemindeki gelirinizi beyan etmeniz gerekiyor. Haliyle maaşınızın vakit içerisinde artması ya da belirtilen sınırı aşması problem teşkil etmiyor.
Dar gelir grubu dairelerde istenen hane halkı geliri için hanedeki çalışanların hepsinin bordro ya da gelir belgesi isteniyor. Eğer başvurulan dönemde şahıs çalışmıyor ise SGK’dan çalışmadığına dair belge katılması isteniyor. Aynı şekilde evdeki 16 yaş üstündeki çocuklar için de bildirim yapılması gerekiyor.
Öncelikli şahıs grupları
Konut başvurularında değişik öncelikli gruplar bulunmaktadır. Projeye göre farklılık gösterse de genelde emekli, şehit yakını ve engelli bireylere öncelik tanınmaktadır. Öncelikten kasıt, projede bu haldeki kişiler için nispet üstünden konutlar ayrılmaktadır. Haliyle misal olarak emekli için 800 mesken yapılacaksa birtakım durumlarda bu kadar emekli başvurusu olmuyor, haliyle başvuran bütün emekliler mesken için hak kazanmış oluyor, kuraya gerek kalmıyor.
Başvuru ücretleri
TOKİ istek toplama müracaat ücretleri projeye göre ve her geçen sene farklılık gösteriyor. 2019 yılındaki 50 bin toplumsal mesken projesi için 2+1 müracaat ücreti 500 TL, 3+1 mesken için müracaat ücreti ise 1.000 TL olarak belirlenmişti. 2022 yılındaki aktif projelerde bu rakamlar 1.000 TL – 2.000 TL arasında değişim gösteriyor.
Hak sahibi tayin kurası
Kurum tarafınca bir proje duyurusu yapıldığında müracaat tarihleriyle beraber gerçek sahibi tayin kurası tarihleri de paylaşılıyor. Genellikle bu süre birkaç ay içerisinde gerçekleşiyor. Eğer Mart – Nisan döneminde müracaat alındıysa aşağı yukarı olarak Haziran ayı gibi kuralar çekiliyor.
Kura çekme prosedürü ise noter huzurunda her mesken için ayrı ayrı yapılmaktadır. Bu yüzden mesken sayısı fazla olan bölgelerde sabah saat 10 gibi başlayan kura çekme prosedürü akşam geç saatlere kadar sürebiliyor. Kura çekme prosedürü daha önceden yeri ve tarihi bildiriliyor, tercihinize göre kuraya katılabiliyorsunuz. Ayrıca bütün kura çekme işlemleri TOKİ toplumsal medya hesaplarından canlı yayınlanıyor. Bu yayınlar üstünden de takibini yapabilirsiniz. Başvurulara göre gerçek sahibi tayin kurasından sonra gerçek sahibi olan kişilere başvuru sırasında verdiğiniz telefon numarası üzerinden kısa mesaj ile malumat veriliyor. Hatta gerçek sahibi olduktan sonra bütün süreç bu telefon numarasına gönderilen kısa mesaj üstünden yapılmaktadır.
Hak sahibi olamadım, yatırdığım ücreti iyi mi geri alabilirim?
Başvurduğunuz proje için gerçek sahibi olamadınız, yedek şeklinde de seçilmediyseniz müracaat için yatırdığınız ücreti müracaat yapmış olduğunuz bankalardan geri alabilirsiniz. Bununla alakalı süre için malumat verilse de aşağı yukarı olarak yedi gün içerisinde gerçek sahibi olamayanların müracaat ücret iadesi taleplerine müspet geri dönüş sağlanıyor. Kurada çıkmayan kişilerin bu iade ücretleri en geç ne kadar sürede geri alabileceğine dair net bir malumat bulunmuyor.
Yedek gerçek sahibi oldum, sıra gelir mi?
TOKİ’de kişilerin müracaat şartlarını sağlayıp sağlamadığı ayrıntılı olarak ilk başvuruda incelenmediği için gerçek sahibi olduktan sonra kontrat imzalarken şartları sağlamadığı saptama edilip hakkı yanan çoğu şahıs oluyor. Bu yüzden yedekte olan kişiler olabildiğince avantajlı diyebiliriz. Ayrıca ödeme zorluğu sebebiyle ya da başvurudan sonra uzun süre geçmiş olduğu için almaktan vazgeçen kişiler de oluyor. Hal bu şekilde olunca çoğu değişik aktif yedek kişilerin gerçek sahibi olmasının önünü açıyor. Dolayısıyla yedek sıralamasında iseniz beklemenizi öneririz. Zira yedekteki kişilere sıra gelmesi son aşama olağan bir durum.
Hak sahibi oldum, bu aşamadan sonra ne yapmam gerekiyor?
Çekilen gerçek sahibi tayin kurasında isminiz çıktı ise ilk ilkin kutlama ederiz. Bu süreçten sonra size kurum tarafınca kısa mesaj ile malumat verilecektir. Ardından ise kat tayin kurasına kadar beklemeniz gerekiyor.
Kat kurası
Hak sahibi olduktan sonra kat kurası çekilene kadar olan süre proje tipine göre farklılık göstermekte. Yine kendi başvurduğum ve gerçek sahibi olduğum proje üstünden misal vermem gerek görülürse Mart 2019’da projeye başvurdum, Haziran 2019’da çekilen kura ile gerçek sahibi oldum. Aradan geçen aşağı yukarı 1,5 sene sonra Eylül 2020’de ilk etap için bir kat kurası çekildi. Bu kurada şahıs sayısı olabildiğince düşük olduğundan biz çıkmadık. Ardından Eylül 2021’de gene kat kurası çekildi ve bu kurada etap, blok, kat ve dairemiz tam anlamıyla belli oldu. Ekim 2021’de ise sözleşmemizi imzaladık. Yani başvurudan aşağı yukarı 2,5 sene sonra kontrat imzalayabildik. Fakat evi teslim almadık, bununla alakalı sonraki maddelerde bilgileri paylaşacağız.
Özellikle belirtmek gerek görülürse kat tayin kuraları da tıpkı gerçek sahibi tayin kurasında olduğu gibi daha önceden tarih ve saati size malumat veriliyor. Sosyal medya hesapları üstünden canlı yayın ile paylaşılıyor. Kat kurası belli olan projelerde konutların fiyatı, kat sayıları, metrekare cinsinden boyutlar da belli oluyor. Cepheye, kata göre ve dairenin boyutuna göre değişim yayınlayan fiyatlar üstünden kontrat yapılıyor. Ayrıca proje kat planı ve görselleri de internet sitesinde yer alıyor, sayfanın adresi kısa mesaj ile bildiriliyor.
Sözleşme imzalama süreci ve şartların sağlanması
Kat kurası çekilip isminiz çıktıktan sonra belirtilen tarihte kontrat imzalama prosedürü yapmanız gerekiyor. Size çıkan etap ve mesken tipine göre hangi bankanın hangi şubesinde sözleşmenizi imzalamanız gerektiği toki.gov.tr’deki projenin sayfasından paylaşılıyor. Bu süreci izleyerek sözleşmenizi size belirtilen tarihte yapmanız gerekmektedir.
Sözleşme imzalama sırasında sizden lüzumlu belgeler ve peşinat isteniyor. Peşinat payı projeye göre farklılık gösterse de çoğunlukla %12 ile %20 şeklinde seçenek sunuluyor. Bu peşinata göre de ödeme takviminiz 180 ay ya da 240 ay olarak belirlenmiş oluyor.
Sözleşme imzalarken dar gelir grubu için hane halkı gelir belgeleri de istenmektedir. Bu belgeleri ve peşinatınızı belirtilen tarihte hazır etmeniz gerekiyor. Peşinatı ise müracaat sırasında oluşturulacak banka hesabına yatırmanız isteniyor. Bu yüzden peşinatı nakit olarak götürebilir ya da bankada EFT/havale ile de değişik bankalardan mobil bankacılık ile yatırabilirsiniz. Sorun yaşamamak adına banka ile sözleşmeden ilkin görüşerek belgeler ve süreç ile alakalı malumat almanızı öneririz. Zira gözden kaçan bir vaziyet yüzünden kontrat gününde problem yaşayabilirsiniz.
Eğer kontrat gününde sözleşmenizi değişik nedenlerle yapamadıysanız daha ileri bir tarihte değişik bir ikici gün veriliyor. Bu tarihte de kontrat imzalayabiliyorsunuz.
Hane halkı gelir beyanı
Hane halkı maksimum gelir sınırı, kontrat sırasında dar gelirli mesken başvuruları için maksimum problem yaşanmış olan durumlardan biridir. Örnek olarak İstanbul’da 2019 yılı müracaat devri için belirlenen 4.800 TL sınırı bütün prim ve ek ödemeler dâhildir. Sözleşmeyi imzalamak için sizden başvurduğunuz dönemdeki çalışmayan kişiler için çalışılmadığına dair makale istenir. Eğer evde çok sayıda şahıs çalışıyorsa bu ücreti geçip geçmediğine dikkat etmek gerekir.
Yine bu zamanda kontrat imzalamak için sizden Mart – Nisan devri gelir beyanı istenir. Eğer bu iki aydan birinde şartları sağlıyorsanız problemsiz kontrat imzalayabilirsiniz. Ayrıca 4.800 TL sınırını ufak rakamlarla geçmeniz halinde banka kurum ile bir yazışma sağlıyor. Yazışma neticesinde kurum müspet dönüş yaparsa (ki müspet dönüyor) kontrat yapabiliyorsunuz. Bu tür bir vaziyet olması halinde kontrat gününde ilkin bankaya giderek malumat almanızı öneririz.
Orta ve üst gelir grubu yani 3+1 daireler için hane halkı gelir üst sınırı yoktur. Sadece 1+1 ve 2+1 dairelerde buna benzer üst sınır belirlenerek şartın sağlanması istenir.
İnşaat aşamasında evi görebilir miyim?
Sözleşme imzalama işleminin sonra ev fizyolojik olarak belli olduğundan dairenizi görmek isteyebilirsiniz fakat konutlar henüz inşaat aşamasında ise inşaat alanına girmenize izin verilmiyor. TOKİ resmi internet sitesi altındaki proje sayfasından daire ile alakalı plan, görseller ve öteki çoğu bilgiye ulaşmanız mümkün.
İPUCU: Projelerle alakalı gerek sosyal medya grupları gerekse WhatsApp üstünden kurulan gruplarla aynı bölgedeki projede yer edinen kişilerle bir çatı altında toplanabilirsiniz. Böylece bir görsel, malumat ya da konutların detayını yayınlayan görsel/videolar paylaşıldığında her insanın malumat olması sağlanıyor. Üstelik dört gözle beklenen bir bilgiyle alakalı de bu gruplarda mesaj yayınladığınızda aynı konuyu daha ilkin merak edip araştırmış birinci ağızdan yanıtlara süratli ve basit biçimde ulaşabiliyorsunuz.
Zaman içerisinde yaşanmış olan fiyat değişiklikleri
Hak sahibi olduktan sonra kat kurası çekilene kadar geçen her süre mesken fiyatında değişikliğe niçin olmaktadır. İnşaat maliyetleri arttığı için mesken fiyatlarının artması muhtemel. Bu yüzden ilk mesken kurasında çıkan kişiler son olarak kat kurasında çıkan kişilere göre daha avantajlı diyebiliriz. 2020 senesinde kontrat imzalayan kişiler 350 bin TL bandından 2+1 daire sözleşmesi yaparken 2021 senesinde imzalayanlar 450 bin TL bandında kontrat imzalıyor. Öyle ki henüz bütün kat kuraları da çekilmedi, haliyle bu sayı (inşaat maliyetleri arttığı sürece) gün geçtikçe artacaktır.
Proje 2019 senesinde duyurulduğunda 2+1 daire için tahmini fiyat 220 bin TL iken 2021 Ekim ayında imzaladığımız sözleşmede bu sayı 450 bin TL olmuştur. Bu da arada geçen 2,5 senelik süreden ve inşaat maliyetlerinin artmasından kaynaklanmaktadır.
Geçmişten günümüze yıllara göre demir fiyatları
Projenin ilerleyişini iyi mi görebilirim?
İhalesi yapılarak yapımına başlanan projeler toki.gov.tr sayfası altında projeler altında detaylarıyla listeleniyor. Proje tipine göre çalışmayı yüzde üstünden görmek mümkün.
Kat değişikliği yapabilir miyim?
Hayata geçirilen projelerde bilinmiş olduğu suretiyle giriş kat daireler de bulunuyor. Her projede olmasa da birtakım projelerde bodrum kat daireleri de görmek mümkün. Bu dairelerin pozitif yanları fiyat bakımından makul olsa da hepimiz almak istemeyebiliyor. Bu tip durumlarda da kat değişikliği yapılıp yapılmayacağı mevzusu merak ediliyor.
TOKİ tarafınca bununla alakalı net bir izahat olmasa da davet merkezinden edinilen bilgiye göre aynı bölgede, aynı projede bulunan kişiler kendi arasında bir protokol imzalayarak kat değişikliği yapabildiği bilgisi alınmıştır. Aradaki fiyat farkı kişiler arasında buna göre düzenlenecek olup üstelik daha avantajlı olan katlar değişim yaparken TOKİ fiyat farkı haricinde ek fiyat talebinde de bulunabiliyor. Bu prosedürü yapabilmek için de gene aynı bölgedeki kişilere ulaşmanız gerekiyor. Bunun en basit yolu da gene Facebook grupları ve WhatsApp gruplarıdır.
Yapılacak konutlar ne kadar müddette teslim ediliyor?
TOKİ’nin satışa sunmuş olduğu proje türü ve satış tipine göre farklılık yayınlayan bir durumdur. Doğal afet sebebiyle meydana getirilen konutlar genelde hızlıca yapılarak teslim ediliyor. Bunun yanı sıra 50 bin toplumsal mesken projesi 2019 Mart – Nisan döneminde başvurusu alındı, Haziran ayında hak sahipleri belirlendi. Şuan Şubat 2022’deyiz fakat rastgele bir teslimat yapılmadı. İlk hak sahibi tayin kurası günü meydana getirilen açıklamada sözleşme tarihinden itibaren en geç 2 yıl içerisinde konutlar teslim edileceği bilgisi verilmişti. İlk Eylül 2020 senesinde kat kurası çekilenlerin düzgüsel şartlarda 2022 yılı sonunda konutları teslim alması gerekiyor.
Genel bir teslim tarihini toparlayacak olursak kontrat tarihinden itibaren 2 sene içerisinde, müracaat tarihinden itibaren ise 2 – 4 sene arasında teslim edildiğini söyleyebiliriz. Bizim de gerçek sahibi olduğumuz konutlar teslim edildiğinde bu süreyi daha net olarak güncelleyerek paylaşacağız.
Evin teslim alınması
Yapımı tamamlanan evler hak sahiplerine konutların yapılması ve etraf düzenlemesinin sonra teslim ediliyor. Bu süre bulunduğunuz il, proje tipi ya da müracaat dönemine göre farklılık gösterebilir. Bazı projelerde toplu anahtar teslim töreni yapıldığı gibi birtakım projelerde doğrudan olarak proje biter bitmez teslimatı gerçekleşiyor. TOKİ’den gerçek sahibi olunan evlerin teslimatı hakkında hak sahibi olduğumuz ev teslim edildikten sonra ayrıntılı malumat paylaşımında bulunacağız.
TOKİ’den gerçek sahibi olduğumuz ev başkasına satılabilir mi?
Normal şartlarda bu evlerin satışına evin borcu bitene kadar resmi olarak izin verilmemektedir. Özellikle dar gelir grubu için meydana getirilen 1+1 ve 2+1 evler için meydana getirilen evlerin satışı resmi olarak olası değildir. Hatta bu konutlarda gerçek sahibinin oturma zorunluluğu vardır. Kişi evde ikamet etmediği saptama edildiğinde kontrat feshedilebiliyor.
TOKİ’den alınan evi satmak için sözleşmede belirtilen yasal süreyi beklemek gerekiyor. Bu süre alt gelir grubu için borç bitene kadar, orta ve üst gelir grubu için yani 3+1 ve daha büyük konutlar için kontrat süresinden sonra birkaç sene içerisinde devir prosedürü yapılabiliyor.
Evinizi teslim aldıktan sonra borcunu erken kapatabilme imkânı da bulunmuş olduğu gibi borç kapatıldıktan sonra devir prosedürünü yapmanız mümkün.
Başvuru yaptıktan sonra evi teslim alana kadarki süreç ne kadar?
Yukarıda da belirtildiği suretiyle konutların teslimat süreleri proje tipine göre farklılık göstermektedir. Bazı projeler istek toplama şeklinde olduğundan henüz ortada ev hatta bölge mevzusu netleşmeden müracaat alındığı için uzun seneler sürebiliyor. Aksine birtakım projelerde ise yapımı sonuçlanmış projelerin aleni artırma ya da ihale usulü satışı gerçekleşiyor. Bu tip projeler çok hızlıca teslim edilebilir.
50 bin toplumsal mesken ve 100 bin toplumsal mesken gibi projelerde daha önceden başvurular alınıp daha sonra net konum ve ihale çalışması yapıldığı için birkaç sene sürebiliyor. 2019 yılı Mart ayında müracaat meydana getirilen 50 bin toplumsal mesken projesi için Ekim 2020 ve Ekim 2021 tarihlerinde kontrat imzalama prosedürü yapılmıştır. Öyle ki henüz kontrat imzalamayan yani kat kurası belli olmayan hak sahipleri de vardır. Eğer sözleşmeden sonra 2 sene içerisinde teslim edileceğini düşünecek olursak ilk kat kurası belli olan kişilerin Ekim 2022’de dairelerini teslim alması gerekiyor. Buna göre 2019’da müracaat meydana getirilen bir mesken en erken 2022 sonunda teslim edilecek. Böylece başvurulan evi teslim alabilmek için en az 3,5 – 4 yıl gibi bir müddet geçmiş olacak.
Hak sahibi olunan konutların ödeme işlemleri
Yine proje tipine göre ödeme şekillerinde farklılık olduğu gibi toplumsal mesken projelerinde dar gelir grubu yani 2+1 için taksit ödemeleri evi teslim aldıktan sonra başlamakta olup orta ve üst gelir grubu olan 3+1 için sözleşme imzalandığı anda başlamaktadır.
Ödemeler Halk Bank ve Ziraat Bankası üstünden gerçekleştirilmektedir. Sözleşme sırasında yatırılan peşinat ve taksitler bu bankalarda oluşturulan hesap üstünden yapılıyor. Daha daha önceden doğrudan bankaya giderek yatırılan ödemeler artık mobil bankacılık ve internet bankacılığı üstünden TOKİ ödemeleri sayfasından yapılabiliyor.
Animasyon NEDİR? Nasıl Oluşturulur? Nasıl Para Kazanılır?
Ödemeler her sene artıyor mu?
Proje duyurusu yapıldığında ve kontrat imzalama sırasında da belirtildiği suretiyle her sene ödemeler belli miktarda artmaktadır. Bu en düşük memur maşı, enflasyon gibi proje tipine göre farklılık gösteriyor.
Özellikle dar gelir grubu tarafınca dört gözle beklenen konulardan bir tanesi de sözleşme yapıldığında çıkan taksit miktarının ev teslim edilene kadar geçen yıllarda artıp artmayacağı konusudur. Yani 2021 yılı Ekim ayında aylık taksit 2.500 TL üstünden kontrat imzaladığınızı varsayalım. Ev teslim edilmedi ve teslim sonra taksitlerinden başlamış olacağı için 2022 yılına girmiş bulunuyoruz. Bu sene konutun teslim edileceğini varsayarsak ödemeye 2022 yılı zammı eklenip eklenmeyeceği merak konusu. TOKİ davet merkezinden edinilen bilgiye göre bu tutarın zamlı değil, sözleşmede belirtilen meblağ ilk taksit olarak başlamış olacağı bilgisidir. Ancak ödemeye başladıktan sonra yani konutu teslim alıp ödemelere başladıktan sonra gelecek olan 6 aylık zam dilimlerinde zamlı fiyatlar ödenmeye başlanacak.
TOKİ iletişim bilgileri
Projeler ve mevcut gerçek sahibi olduğunuz projeler ile alakalı ayrıntılı malumat için davet merkezi üstünden iletişime geçebilirsiniz.
Telefon numarası & çağrı merkezi: 444 8654
Ankara Merkez Adres: Bilkent Plaza, B1 Blok, 06800, Bilkent – Çankaya / ANKARA
İstanbul Adres: Halkalı Atakent Mahallesi, 221. Sok. No:5 (Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi karşısı) 34307 Halkalı – Küçükçekmece / İSTANBUL
TOKİ’den ev sahibi olmak isteyenler ve gerçek sahibi olanlar için dört gözle beklenen sorularınızı yöneltebilir, bilgili olduğumuz mevzularda geri dönüş sağlayabiliriz.