Ketojenik diyet, yüksek yağlı, orta proteinli ve düşük karbonhidratlı özel bir tedavi diyetidir. Son yıllarda, Obezite ve ortalama kilo üstünde insan sayısının artışı ile birçok insan hızlı ve etkili kilo vermek için diyet arayışına girdi ve bu diyetlerin içinde ön plana çıkan diyetlerden Ketojenik diyet çok iddalı bir sloganla Ketojenik Diyet ile 2 Haftada 12 Kilo vermenin mümkün olduğunu iddia ediliyor.
Ketojenik Diyet ile 2 Haftada 12 Kilo
Öncelikle, belirtmek isterim ki herkesin metabolizması farklıdır ve kilo kaybı bireysel faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ketojenik diyet, vücudun yağ yakımını hızlandırması ve açlık hissini azaltması nedeniyle kilo kaybını teşvik eder. Bununla birlikte, Ketojenik Diyet ile 2 Haftada 12 Kilo vermek gerçekçi bir hedef olarak gözükmese de bu diyetle başarıya ulaşan örnekleri mevcut.
Ketojenik Diyet ile 2 Haftada 12 Kilo Vermek Mümkün Mü?
Ketojenik diyet ana enerji kaynağı karbonhidrat yerine gıda yoluyla alınan ve vücutta bulunan yağları kullanarak vücudu ketozis denilen metabolik duruma sokmayı hedefler. Bu metobolik değişimle vücut yağları yakar ve enerji olarak kullanır.
Ketojenik Diyet uygulayacak kişinin istikrar ve doğru motivasyonu ile başarıya ulaşması mümkündür.
Bütün diyetlerde olduğu gibi kilo vermek genellikle kişinin başlangıç kilosuna, yaşına, cinsiyetine, genel sağlık durumuna ve yaşam tarzına bağlı olarak değişir. Haftada 0.5 ila 1 kilo arasında kilo kaybı sağlamak sağlıklı ve sürdürülebilir bir hedef olarak görülmektedir.
Ketojenik Diyet Faydaları Nelerdir?
Ketojenik diyet’in faydalarının başında ilk olarak kilo vermenin getirdiği ferahlama ve düzenli dolaşım kan basıncının düşmesine sebep olacak, vücudun her noktasına ulaşan oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin artması ve dolaşımının rahatlaması ile hücrelerde oksijenlenme artacaktır. Fiziki kapasite artacak sağlıklı bir yaşama kavuşacaksınız.
Ketojenik diyet, insülin direncini ve şeker seviyesini dengede tutmaya yardımcı olacak ve kilo vermenizde etkili bir rol izleyecektir. Çocuklarda ise nöbet geçirme sıklığının azaldığı gözlemlenmiş olduğu bilgiler yer arasında alır.
Ketojenik diyet, doktor tavsiyesi ile epilepsi, diyabet, alzheimer gibi bazı hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır.
Ketojenik diyetin zararları var mı?
Dünyada her şeyin yararı olduğu kadar zararları da vardır. Ketojenik diyet spesifik bir diyet olduğu için, ketojenik diyetin zararları ve olumsuz etkileri olabilir. Bu diyet, bazı kişilerde baş ağrısı, kas krampları, kabızlık ve enerji düşüklüğü gibi etkiler gösterebilir. Ayrıca, düşük karbonhidrat alımı nedeniyle bazı vitamin eksiklikleri ortaya çıkabilir.
Eğer hızlı kilo kaybı hedefliyorsanız, ketojenik diyet size kısa vadeli sonuçlar sağlayabilir. Ancak, uzun vadeli bir yaşam tarzı değişikliği için, dengeli bir beslenme planı ve aktif bir yaşam tarzı benimsemeniz önemlidir. Sağlıklı kilo kaybı, zaman alır ve süreklilik gerektirir.
Ketojenik diyet yaparken tüketilebilecek gıdalar
- Et: Kırmızı et, tavuk eti, hindi eti
- Yağlı Balık: Somon, orkinos, alabalık
- Yumurta
- Süt ürünleri: Cheddar, keçi peyniri, mozarella gibi işlem görmemiş peynirler ve tereyağı
- Sağlıklı Yağlar: Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, avakado yağı vb.
- Düşük Oranda Karbonhidrat İçeren Sebzeler: Yeşil yapraklı sebzeler, domates, soğan, biber vb.
- Bazı Çeşniler: Tuz, karabiber, baharatlar
Ketojenik diyet yaparken kaçınmanız gereken gıdalar
Karbonhidrat yakımına odaklanıldığı bu diyette Ketojenik diyet yaparken kaçınmamız gereken gıdaları sizler için derledik.
- Tahıllar: Ekmek, makarna, pirinç, yulaf.
- Şekerli Gıdalar: Kek, kurabiye, dondurma, meyve suyu
- Meyveler: Muz, elma, portakal
- Baklagiller: Nohut, fasulye, mercimek
- Nişastalı Sebzeler: Patates, havuç, mısır
- Alkollü İçecekler
- Tatlandırıcılar: Aspartam, sakarin
Ketojenik diyet listesi oluşturmak için örnekler
1.Gün
- Kahvaltı: Yumurta ve peynirli omlet, avakado dilimleri
- Öğle Yemeği: Tavuk salatası (zeytinyağı ve limon soslu)
- Akşam Yemeği: Somon ızgara (tereyağı ve sarımsaklı), brokoli
2.Gün
- Kahvaltı: zeytin yağında kızartılmış yumurta ve peynir
- Öğle Yemeği: Kıymalı lahana sarması (zeytinyağı ve domates soslu)
- Akşam Yemeği: Fırında mantarlı tavuk
3.Gün
- Kahvaltı: Yumurta, Peynir, Salatalık ve Domates
- Öğle Yemeği: Sebze salatası ve içeresine birkaç parça tavuk
- Akşam Yemeği: Az tereyağı ile kavrulmuş dana eti
İlginizi çekebilir>>>2000 Kalorilik Diyet Listesi
[…] tür hormonal ilaçların kilo değişiklikleri üzerinde etkisi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı kişilerde kilo […]