Kelebekler Ne Yer?
Kelebekler, doğanın en güzel ve renkli canlılarından biridir. Peki kelebekler ne yer ve nasıl beslenir? Bu sorunun cevabı, kelebeklerin yaşam döngüsüne bağlı olarak değişir.
Kelebeklerin yaşam döngüsü, yumurta, tırtıl, pupa ve yetişkin olmak üzere dört aşamadan oluşur. Her aşamada kelebeklerin beslenme şekli ve tercihi farklıdır.
Yumurta aşamasında kelebekler henüz beslenmezler. Tırtıl aşamasında ise kelebekler yaprak ve bitki parçaları ile beslenirler. Tırtıllar çok hızlı büyür ve sık sık deri değiştirirler. Bu süreçte çok fazla yemek yedikleri için su ihtiyaçları da azdır.
Pupa aşamasında kelebekler kozalarına girer ve metamorfoz geçirirler. Bu süreçte de beslenmezler. Kozadan çıkan yetişkin kelebekler ise uçabilen ve renkli kanatlı canlılardır.
Yetişkin kelebeklerin ağızları yoktur. Onun yerine uzun ve kıvrılabilen bir hortumları vardır. Bu hortum ile bitkilerden nektar, polen, öz suyu gibi sıvıları emerek beslenirler. Kelebeklerin ayaklarında tat alma duyusu vardır. Bu sayede hangi bitkinin nektarı olduğunu anlayabilirler.
Kelebekler genellikle çiçek nektarı ile beslenseler de bazen meyve suyu, bal özü, hayvan dışkısı gibi başka sıvılarla da beslenebilirler. Kelebeklerin beslenmesi doğadaki bitkilerin polenlenmesine de katkı sağlar.
Kelebekler ne yer sorusunun cevabını böylece öğrenmiş olduk. Kelebeklerin beslenme şekli yaşam döngülerine göre değişiklik gösterir. Kelebekler doğanın hem güzel hem de yararlı canlılarıdır.
[foogallery id=”5263″]
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILARIMIZ
- Kelebek Dövmesi Anlamı
- İnsanlar tarafından yargılanarak idam edilen 10 hayvan
- Akvaryum balıkları 5 Balık Çeşidi
- Ankara Kedisi ”5 Mükemmel ÖZELLİĞİ”