Bilgifresh.com © 2021. Tüm hakları saklıdır.

BilgiFresh

BİLGİFRESH.COM
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Aidsli biriyle ilişkiye girmek mutlaka hastalığı kapmak anlamına gelir mi? 2023

Aidsli biriyle ilişkiye girmek mutlaka hastalığı kapmak anlamına gelir mi? 2023

Bilgifresh Bilgifresh - - 5 dk okuma süresi
1123 0
Aidsli biriyle ilişkiye girmek mutlaka hastalığı kapmak anlamına gelir mi?

Aidsli biriyle ilişkiye girmek mutlaka hastalığı kapmak anlamına gelir mi?

AIDS Bulaşma riski olan bir hastalıktır. Kan ve cinsel yollarla bulaşmaktadır. Peki ya Aidsli biriyle ilişkiye girmek mutlaka hastalığı kapmak anlamına gelir mi? Sorusunun net cevabını Hayır olarak verebiliriz. Virüs bulaşması cinsel ilişki ile yüksek olsa da tüm birlikteliklerin mutlaka hastalığı kapmak anlamına gelmez.

AIDS Nedir?

AIDS, edinilmiş bağışıklık yetersizliği sendromu anlamına gelmektedir. AIDS, HIV adı verilen bir virüsün neden olduğu bir hastalıktır. HIV, bağışıklık sistemini saldırır ve zayıflatır, vücudu enfeksiyonlara ve kanserlere karşı savunmasız bırakarak ölüme yol açan riskli bir hastalıktır. AIDS, HIV enfeksiyonunun son aşamasıdır ve tedavi edilmezse ölümcül sonuçlar doğurabilir.

AIDS nasıl bulaşır?

AIDS, HIV virüsünün kan, meni, vajinal sıvı veya anne sütü yoluyla bir kişiden diğerine geçmesiyle bulaşır. AIDS, öpüşme, sarılma, tokalaşma veya böcek ısırığı gibi yollarla bulaşmaz. AIDS, korunmasız cinsel ilişki, paylaşılan iğneler, kan nakli veya anneden bebeğe geçiş gibi yollarla bulaşması daha yüksek ihtimaldir.

HIV virüsü, dünya genelinde yüzde 80-85 oranında cinsel yolla bulaşmaktadır. Virüs; vajinal, oral ve anal cinsel temas ile cinsiyet fark etmeksizin taşıyıcı kişiden diğerine bulaşır. Bulaşmanın meydan gelmesi için korunmadan gerçekleşen bir cinsel temas bile yeterlidir.

Hamilelik sırasında AIDS taşıyan bir anne, normal doğum sırasında bebeğe virüs geçirebilir. Emzirme yoluyla yüzde 20-30 ihtimalle bebeğe anneden virüs geçebilir.

Aidsli biriyle ilişkiye girmek mutlaka hastalığı kapmak anlamına gelir mi?
Aidsli biriyle ilişkiye girmek mutlaka hastalığı kapmak anlamına gelir mi?

AIDS Bulaşması Nasıl Önlenir?

AIDS, HIV virüsünden korunmanın birçok yolu vardır. Öncelikli olarak bilmemiz gereken tam olarak tanımadığınız kişilerle cinsel ilişkiye girerken prezervatif kullanımına dikkat etmelisiniz. Kadın olarak partnerinizden prezervatif kullanmasını isteyebilirsiniz. Hastanelerde veya günlük hayatınızda iğneler ve benzeri alanlarda kullanılan maddelerin kişisel kullanımına önem verebilirsiniz. AIDS tanısı konulmuş bir anneyseniz bebeğinizi emzirmemeniz gerekmektedir. Kan ve türevi maddelerle eldivensiz temasta bulunmamak sizi korumak için gerekli bir önlemdir.

AIDS Belirtileri Nelerdir?

AIDS Bağışıklık sistemine saldır ve zayıflatarak vücudu savunmasız hale getirir sonrasında yaşanan hastalıklara karşı vücudun savunma mekanizmasının zayıf olması sebebi ile basit bir hastalığın bile ağır geçmesine sebep olmaktadır. Peki ya AIDS Belirtileri Nelerdir?

  • Hızlı kilo kaybı
  • Uzun süreli ve nedensiz yorgunluk hissi
  • Tedavi edilemeyen uzun süreli ishal
  • Lenf bezlerinde şişlik
  • Geçici hafıza kaybı, bilinç bulanıklığı
  • Depresyon hâli
  • Ağız, burun ve göz kapakları gibi çeşitli cilt bölgelerinde lekelenme
  • Akciğer enfeksiyonları ve zatürre
  • Ağızda, anüste ve genital bölgede sebepsiz ortaya çıkan yaralar
  • Nörolojik hastalıklara eğilim
  • Tekrarlayan ateş
  • Gece terlemelerinde artış
  • Mantar enfeksiyonları
  • Denge kaybı
Aidsli biriyle ilişkiye girmek mutlaka hastalığı kapmak anlamına gelir mi?
Aidsli biriyle ilişkiye girmek mutlaka hastalığı kapmak anlamına gelir mi?

AIDS Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?

HIV Virüsünün vücutla teması sonrası belirli evrelerle hastalığın yerleşme kuluçka süresi bulunmaktadır. Bulaşın kabul edildiği ve 2-4 Hafta sonra bedenimizde virüse karşı tepkiler oluşmaya başlar. Bu belirtiler Ateş, Titreme, Halsizlik, Lenf bezleri gibi belirtilerdir. Bu belirtiler 2-3 Hafta sonra yok olabilir. Fakat bu dönemde hasta kişi artık bulaştırıcı rolündedir. HİV semptomların görülmediği evrede 10-12 yıl zaman içerisinde bağışıklığımızın vazgeçilmezi olan beyaz kan hücrelerinin sayısını azaltır. 10-12 yıl sonrasında hastalığın durumuna ve bağışıklığınıza göre ani kilo kayıpları sık sık hastalanma ağız yaraları durumlar yaşanabilir. Son evre olarak sinir sistemine etki ederek tutulumları arttırır.

İlginizi çekebilecek yazımız sizinle Hpv Aşısı Nedir? Kimler Hpv Aşısı Yaptırmalıdır?

Kaynak Wikipedia

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir