Tromboz Nedir?
İnsan vücudunda dolaşımın ana temellerinden Kalp ve damarların iç yüzeyine pıhtı halinde yapışmasına Tromboz denir. Oluşan kitleye (Pıhtı) trombüs yada trombus denilmektedir. Trombozun fizyolojik ve patolojik etkileri bulunmaktadır.
Tromboz en çok kalp, akciğer kol ve bacaklardaki toplar damarlarda görülmektedir. Tromboz her yaş grubunda insanların hayatını olumsuz şekilde etkileyebilmektedir. Ülkemizde her yıl 30-40 Bin kişi Dünya genelinde ise 3-4 Milyon insan tromboz nedeni ile hayatını kaybetmektedir.
Derin Ven Trombozu karşımıza çıkan en çok tanı olmuştur. Bacaklarda bulunan ven yani toplar damarlarda oluşan trombozdur.
Tromboz Oluşumunun En Sık Nedenleri?
- Hareketsiz yaşam, uzun süre hareket etmemek uzun yolculuklar sırasında bacakların hareketsiz kalması
- Hastanede yatan hastaların uzun süre yatağa bağımlı kalıp hareket etmemeleri ve ciddi enfeksiyonlar
- Ailede Tromboz olgusu geçiren bireylerin olması
- Kanser gibi hastalıklar sebebi ile ağır tedaviler ve onkoloji hastaları
Derin Ven Trombozu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi ilk olarak ilaçlı olarak pıhtı önleyici kan sulandırıcı ilaçlar ile tedavi uygulanır. Bu önlem biçimi hastalığın tedavisinin büyük bölümünü oluşturur. kateter aracılıklı tedavi’ ve ‘’mevcut pıhtının eritilmesine yönelik ilaç tedavisi’’ uygulamasına uygun hastalara yapılan diğer tedavi biçimleridir.
Derin Ven Trombozun da cerrahi işlemler Nadir komplikasyonlar da uygulanmaktadır. Tedavisi bulunmakta olan bu hastalığın ihmali ölümle sonuçlanabilir. Hangi konuda olursa olsun doktorunuza danışmadan bir tedavi biçimi uygulamanız yanlıştır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZIMIZ >>> Arveles Regl Keser Mi? – 2023