Sezaryen işlemi sırasında bebeği çıkarmak kesilen alanın iyileşmemesi nedeniyle rahmin ön kas dokusunda meydana gelen duruma İstmosel denir. İstmosel nedir? Neden oluşur? Ne kadar süre içerisinde oluşabilir? Sorularının cevapları ile karşınızdayız.
İstmosel Nedir?
Sezaryen ile doğum yapan kadınların karşılaştığı skar hastalığı olarak bilinen bu rahatsızlık, Sezaryen dikişlerinin iyileşme aşamasında skar doku oluşması ile keseleşme durumudur. Kimi lohusalarda doğum sonrasından hemen sonra oluşabildiği gibi kimisinde uzun yıllar sonrasında da oluşabilmektedir. Belirtileri ile takip edilmesi gereken bir rahatsızlık durumudur.
İstmosel Belirtileri Nelerdir?
Adet döneminde olan kadınların adet dönemlerinin bitmesine rağmen bir süre daha koyu kahverengi gibi çamura da benzetilen Akıntının devam etmesi önemli belirtilerindendir. Normal bir gebelik dönemi geçirmiş doğurganlığında bir problem olmayan kadının 2. Gebeliğinin olmaması ikincil kısırlık olarak tabir edilen durumun yaşanması durumunda fark edilmektedir.
İstmosel Ne Kadar Zaman Sonra Oluşur?
Kişiden kişiye farklılık gösteren bir durum olan bu hastalık, Sezaryen sonrası hemen karşımıza çıkabilmektedir. Uzun yıllar sonrasında da kadınlarda görülebilen bu rahatsızlık net bir zaman dilimi içinde oluşur denilemez. Belirtileri dikkatli takip edip bir problem olduğunu düşündüğünüz zaman kadın doğum doktorunuza başvurmanız sağlığınız için önemli bir durumdur.
İstmosel Nedir Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavisinde birkaç farklı yöntem bulunan bu rahatsızlıkta en çok kullanılan yöntemler Histeroskopik ve laparoskopik yöntemler kullanılmaktadır.
- Histeroskopik uygulama ile İstmosel oluşan bölgeye herhangi bir kesik yapılmadan vajina içerisinden ucunda optik olan bir aletle girilerek görüntülenir ve istmosel kesesi bu alet yardımıyla tedavi edilir.
- Laparoskopik yöntemde ise karnın alt bölgesinde küçük kesiler açılarak kamera ve aletler yardımıyla istmosel kesesi tedavi edilir.
- Nadir olarak doktorunuzun kararı ile Açık Ameliyat tercih edilmektedir.
Histeroskopi Nedir? Nasıl uygulanır?
Histeroskop adı verilen ince bir aletin vajina ve serviks (rahim ağzı) yoluyla rahime sokulmasıyla gerçekleştirilir. Histeroskop, ışık kaynağı ve kamera içerir, böylece doktor rahim içini canlı bir şekilde görebilir. Bu yöntem, rahim içi lezyonlar, polipler, miyomlar, yapışıklıklar, İstmosel ve diğer anormalliklerin tespit edilmesi ve tedavi edilmesinde kullanılmaktadır.
Histeroskopik işlemler, genellikle anestezi altında gerçekleştirilir ve hastanın rahmini açmak veya kesmek gibi cerrahi müdahaleleri minimal invaziv (daha az zarar veren) bir şekilde yapmayı sağlar.
İstmosel Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilen tedavi süreci genellikle birkaç gün içerisinde iyileşme göstermektedir. Doktorunuzun belirttiği süre içerisinde İstirahat edip ağır kaldırmamaya dikkat etmelisiniz.
İLGİLİ YAZILARIMIZ İÇİN BİZİ TAKİP EDİN