Son yıllarda Her şey gibi faturalarında dijitalleşmesi ile E-Fatura İptali nasıl yapılır? Gibi sorular çoğaldı bildiğiniz üzere ülkemizde hangi alışveriş türü olursa olsun fatura kesiliyor. Bu Faturalar aldığınız hizmet ya da malın cinsini miktarını ve fiyatını içeriyor. Faturalar yaptığınız alışverişin kanıtıdır E faturalar ise internet ortamında yaptığınız alışverişin Faturasına verilen isimdir. Dijital ortamlarda yapılan alışverişlerde faturalarda bazen problemler yaşanmaktadır bu yaşanan problemlerin çözümü için E Fatura iptali nasıl yapılır Detaylı şekilde Anlatacağız.
E-Fatura İptali
Bilişimin gelişmesi ile hataların birçoğu ortadan kalmış olmasına rağmen E Faturalarda da nadiren de olsa hatalar meydana gelebiliyor. Hatalı faturalarda E Faturanın iptal edilmesi gerekmektedir. Faturalarda iptal etme durumu Faturaya göre değişiklik göstermektedir. E Fatura İptali İçin gönderen kişi veya kurumun müdahale etme durumu yoktur. Faturanın iptalini alıcı yani faturanın kesildiği kişinin reddetmesi gerekmektedir. Alıcı Faturayı Reddettikten sonra e-Fatura İptal Portalı üzerinden kolaylıkla iptal edilebilirsiniz.
E-Fatura İptal Süresi Ne Kadardır?
Faturalarda gelir idaresi başkanlığı tarafından denetlenmekte ve kurallarını tabiidir. GİB tarafından belirlenen dönemlerde ve tarihler haricinde itiraz hakkı bulunmamaktadır. Ticari Ve Temel E-Faturaların iptal süresi faturanın gönderilme süresinden itibaren 8 Gün olarak belirlenmiştir. 8 Gün geçtikten sonra iptal süresi bitmektedir.
https://www.youtube.com/watch?v=DYKI1G2dB7A
GİB E-Fatura İptali
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Faturaların kesilmesi ile denetimi gerçekleştiren kurumdur. E-Arşiv Faturaların veya E-Fatura İptalinde sorumludur ve başvurulması gereken kurum GİB lığıdır. Teknolojik anlamda kolaylıklar sağlayan sistemleri ile E-Faturalar Gelir İdaresi Başkalığı E-Fatura İptal Portali siteminden iptaller kolaylıkla yapılabilmektedir.
E-Arşiv Fatura İptali
E-Arşiv fatura iptali 7 gün içerisinde Gerçekleştirilmesi gerekir. Alıcı veya Satıcı 7 gün içindem E-Arşiv fatura iptali için başvurup iptal işlemini sağlayabilir.
Temel E-Fatura İptali
Temel e-Fatura, Ticari e-Fatura ve e-Arşiv Fatura gibi farklı elektronik fatura türlerine göre iptal süreci değişiklik gösterebilir. Temel e-Fatura şu şekilde iptal edilebilir:
● Temel e-Fatura gönderici tarafından iptal edilebilir. Faturayı gönderen taraf e-Fatura iptali için e-Fatura İptal Portalını kullanmalıdır.
● Söz konusu portala portal.efatura.gov.tr/FaturaIptal adresinden ulaşılabilir.
● Web sitesine giriş yaptıktan sonra ‘Fatura İptal Talebi Oluşturma’ butonu seçilir
Elektronik fatura düzenleyen, gönderen, alan kişi ve kurumların halihazırda imzalama aracı bulunur ve bu web sitesi cihazda bulunan imzalama aracını otomatik olarak algılar. İmzalama aracı bulunmadığında e-Fatura iptal talebi için gerekli olan buton ekranda görüntülenmez ve sisteme giriş yapılamaz. Bu durumda yine web sitesinde beliren bağlantı aracılığı ile imzalama aracı indirilip çalıştırılabilir.
● Fatura iptal talebi butonu seçildikten sonra fatura bilgilerinin girilmesi gereken alanlar görüntülenir. Bu alanların eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması önem taşır.
● Gerekli bilgiler doldurulduktan sonra ‘Talep Oluştur’ butonu seçilir. Bu şekilde Temel e-Fatura iptali yapılabilir. e-Fatura İptal Portalı sistemi üzerinden elektronik fatura itirazları da yapılabilir.
[…] olarak, hazır limit veren uygulamalar, telefon kullanıcılarının yüksek faturalarla karşılaşmasını önleyen ve daha kontrollü bir kullanım sağlayan uygulamalardır. Bu […]